Nogen har interesse i at fortælle os, vi får for lidt vitaminer,især i vinterhalvåret.En stor industri står bag det enorme marked som vitaminpiller udgør og mange penge er på spil.
Får vi så for lidt vitaminer mon eller er vi dækket ind ved at indtage den rigtige kost.Cand brom. Gitte Gross fra Fødevareinstituttet påpeger nødvendigheden af de livsnødvendige doser vitaminer og afliver myten om,at nutidens fødevarer er udpinte.
I dag er vitaminpillen overflødig,såfremt man blot indtager en nogenlunde varieret kost.
Her findes vitaminerne :
A-vitamin (retinol)
Kød,æg og mejeriprodukter samt i orange og mørkegrønne grøntsager
B1-vitamin (tiamin)
Kornprodukter,bælgfrugter og linser.Desuden magert kød og mejeriprodukter
B2-vitamin (riboflavin) Mejeriprodukter,fuldkornsprodukter,kød,bladgrønt,bælgfrugter og fisk.
B3-vitaminer (niacin)
Kød,fisk,fjerkræ og fuldkornsprodukter
B6-vitamin Magertkød,grøntsager,fuldkornsprodukter og mælk
B12-vitamin
Magert kød,fisk,æg og mejeriprodukter
C-vitamin Citrusfrugter,bær,tomater,blomkål,kartofler og grønne bladgrøntsager
D-vitamin
Æg,fede fisk og fede mælkeprodukter
E-vitamin
Fedtstoffer,kornprodukter,æg,ost og mælk
K-vitamin
Mørkegrønne grøntsager som avocado,broccoli,kål,spinat. og vindruer samt lever,nyre,mejeriprodukter,kornprodukter,kød og frugt
Folsyre findes i bælgfrugter,grønne grøntsager og lever.Desuden kornprodukter,frugt og mælkeprodukter
Pantotensyre findes i kød, fuldkornsprodukter,broccoli,ærter og bønner samt mælk,æg,lever og bælgfrugter
Kilde : Berlingske/Netdoktor
Spise med Mormor
Hej Dennis
SvarSletNetdoktor er desværre ikke altid bedste kilde, selvom den burde.
Derfor vil jeg gerne lige gøre opmærksom på Fødevarestyrelsens database, som er dejlig nem at finde rundt i.
Specielt forekomst af A-vitamin skal nok lige justeres, så her er et direkte link dertil:
http://www.foodcomp.dk/v7/fvdb_foodnutrlist.asp?CompId=0014
Venlig hilsen
Hanne Eeg