tirsdag

Insekter i vor madlavning

Rundt omkring i verden er det,at spise insekter,helt almindeligt og det er vestlige kokke for alvor begyndt at interessere sig for.


Holland er langt fremme på området og i april udkom en kogebog om tilberedning af insekter,skrevet af professor Arnold van Huis.Professoren har forsket i insekter som føde for mennesker og husdyr.


Norske kokke har været i Holland for at lære hvordan retter tilberedes med insekter og hvordan insekt baserede retter udvikles til det skandinaviske køkken.


Insekter indeholder en masse proteiner,som ønskes indarbejdet i det skandinaviske køkken,siger Lars Williams,der er chefkok i NFL.


Kilde : Videnskab

Spise med Mormor

Onlinesupermarked opruster på nettet

Onlinesupermarkedet nemlig.com opruster i øjeblikket på nettet i kampen om kunderne.


Tiltag i form af både discountvarer og økologiske varer,skal gøre firmaets bid af kagen på dagligvaremarkedet noget større.



Nemlig.com oplever stor efterspørgsel på økologiske varer og i særdeleshed efter frugt og grønt,hvorfor firmaets eksisterende vareenheder på 5.000 udvides med 700 økologiske varer fordelt på vin,mælk,pålæg,ris.pasta,krydderier,børne- og babymad og meget andet.



For at kunne matche dagligvarebutikkernes priser,udvides sortimentet også på discountvarer.


Kilde : FoodSupply


Spise med Mormor

mandag

Hvorfra og hvordan - Om at lave mad

Børn i vore dage,bliver ikke som førhen oplært i at lave mad hverken derhjemme eller i skolerne.Derfor afholder 4H og Landbrug og Fødevarer madskoler landet over,hvor frivillige børn og voksne hjælper til.


Madskole nr. 100 er oprettet og hermed er der skabt plads til de mange børn,som vil bruge en uge af deres ferie til at få undervisning i madlavning.Desuden undervises der i, hvor maden kommer fra.


Foreløbig har 850 elever meldt sig til at lære at lave mad på madskolerne,der forøvrigt regner med fulst hus i juni måned.Ialt regner man med at nå op på 1600 deltagere i år.


Kilde : FoodSupply

Spise med Mormor

Hvidløg gavnlig for cystisk fibrose

Levealderen for folk,der lider af lungesygdommen cystisk fibrose er omkring 45 år.Hvert år fødes 12-15 børn med sygdommen,som er både arvelig og uhelbredelig.


Ophobning af bakterier i lungerne ødelægger over tid lungevævet,hvorefter patienten dør af iltmangel.


Nu har danske forskere fundet et stof i hvidløg,som kan være det nye våben mod de alvorlige komplikationer ved sygdommen.Stoffet kan forhindre at bakterierne kommunikerer med hinanden og det gør det lettere at slå dem ihjel.


Ajoene forhindrer desuden bakterierne i at udskille stoffet hamnolipid,der ødelægger de hvide blodlegemer,hvis funktion er at dræbe bakterier og forhindre infektioner.

Kilde : Videnskab.dk

Spise med Mormor

søndag

Send surdejen på hotel

En surdej skal passes og plejes og holdes i live med frisk mel og vand for til stadighed at kunne bruges i brødbagning.Det ved bager Markus Lundquist,Urban Deli i Stockholm alt om og har derfor åbnet et hotel for surdej.


Urban Deli er verdens første surdejshotel.Her passer og plejer bager Markus Lundquist din surdej,medens du er på ferie for 200 kr. i ugen.Så får dejen altså også sin egen hylde.


Man indleverer blot dejen,får et nummer og overlader trygt til bageren at passe og pleje den kostbare surdej.


Surdej er blevet utrolig populær,også blandt de unge.I øjeblikket plejer bager Lundquist en 130 år gammel surdej,som han har tænkt sig snart at anvende.

Kilde : Politikken

Spise med Mormor

SuperBest er højdespringer

Nye undersøgelser,foretaget af Børsen placerer SuperBest på en 27. plads,et hop frem på 6 pladser til plads nr. 33,som årets højdespringer.


Det er ellers nogle lunkne placeringer detailhandelen indtager,når superBest sammen med Lidl og Aldi falder ind i katagorien svag/sårbar.


Den højest placerede dagligvarekæde på listen er Coop,der med sin placering som nummer 14,indgår i benævnelsen middel/moderat.


Med i undersøgelsen har været 8.000 personer mellem 18 og 64 år.


Kilde : FoodSupply

Spise med Mormor

lørdag

Vingummi i Svaneke

Danmarks østligste by og en af de skønneste,Svaneke på Bornholm har ellers alt hvad hjertet kan begære af sukkersøde sager som chokolade,lakrids,is,bolsjer og karameller.Nu kan tilføjes dejlig hjemmelavet vingummi,fremstillet af naturlige råvarer.



Den nye vingummifabrik åbner i Postgade,lige der,hvor Svaneke Is tidligere holdt til.Bornholmere,turister og andet godtfolk får mulighed for at følge processen til de færdige godbidder står klar.



Naturlige råvarer og lokale frugter skal sætte smag på de dejlige bidder og medens de produceres, kan iagttagerne nyde en friskpresset juice,en smoothie,en sodavand eller en kop kaffe eller te.



Kilde : SvanekeBladet


Spise med Mormor