lørdag

DALSGAARD I SKIVHOLME

Imellem Århus og Silkeborg,i den aller nordligste spids af Skanderborg Kommune,ligger landsbyen Skivholme.
 

Her ligger en gammel bondegård på 15 ha.Der drives landbrug og nok så vigtigt, opdrættes Dexterkøer,som efter ejerens udsagn, skulle være verdens lækreste kødkvæg.
 

De prægtige dyr bliver,når de er ca. halvandet år gamle,slagtet.Så har de også haft det godt og tillige været noget forkælet.
 

 
Dyrene,der er fra en certificeret,salmonellafri besætning,sælges i hele,i halve og i kvarte.

 
 

Se her hvordan det hele tager sig ud på gården og hvordan dyret er slagtet, skåret ud og pakket hos en dygtig slagter.

Kilde : Dalsgaard i Skivholme

Spise med Mormor

SALMONELLA I DANSK OKSEKØD

Nyeste kontrolrapport fra Fødevarestyrelsen afslører,at salmonella i oksekød er i stigning,medens der til gengæld ikke er fundet salmonella i danske kyllinger.
 

Både dansk og udenlandsk svinekød klarer sig godt ,sammen med udenlandsk oksekød og fjerkræ.Her er antallet af positive salmonellaprøver dalet pænt.
 

I 2012 oplevede Fødevarestyrelsen at finde salmonella i 14,3 % af de undersøgte partier dansk oksekød.Heraf blev 8,6  % katagoriseret som farlige.Fødevaremonisteren opfatter det som alarmerende.
 

Udviklingen skal vendes,siger fødevareministeren og indikerer,at der skal strammes op på handlingsplanerne så udviklingen kan blive vendt.Forekomsten af salmonella i dansk oksekød skal ned.
 
salmonella

Også campylobacter bakterier er til stede i både dansk og udenlandsk kød og det er et problem.Ministeren arbejder på en handlingsplan,der kan få mængden af campylobacter sænket.
 
Campylobacter

Kilde : FoodSupply

Spise med Mormor

fredag

TWEENS VÆLGER FROKOSTEN FRA

Ny undersøgelse af børn og unges måltidsvaner,foretaget af DTU Fødevareinstituttet viser, at en ud af fem skoleelever over 11 år,har sprunget frokosten over mindst to gange på en uge.
 

Frokosten, disse tweens indtager, er langt fra altid madpakken hjemmefra.Ofte vælger denne gruppe,der har passeret elleve år,alt for meget fastfood,når de spiser frokost.
 

Undersøgelsen har især interesseret forskerne på,hvor mange børn og unge,der springer frokosten over,hvem de er og hvor ofte de springer over.
 

Da det er frokosten,der er focus på,skyldes det,at netop den udgør de fleste måltider udenfor hjemmet.
 

Halvdelen af børnene mellem 11 0g 14 år indtager hverken frugt eller grønt som tilbehør til frokosten.Det vil derfor være fornuftigt af skolerne,at sætte focus på sunde alternativer til fastfooden eller supplementer til madpakken.

Kilde : Alt om kost

Spise med Mormor


torsdag

FAKTA OM DEN DANSKE SPEGEPØLSE

Det danske nationalpålæg,spegepølsen er, måske overraskende for nogen, rå.Saltning og tørring har gjort,at den er holdbar,men den er også røget,hvilket yderligere øger holdbarheden.
 

I modsætning til Italiensk pølse,er dansk spegepølse blød.Det skyldes,at den til sammenligning med italiensk pølse ikke er lufttørret i lang tid,som pølser i Sydeuropa,der får en langt fastere karakter p.g.a. den lange tørretid på op til et år.

Danske salamier er fra starten tilsat mælkesyrebakterier,der skal gøre pølsen holdbar.Mælkesyrebakterier får pH-værdien til at falde og herved frigør kødets proteiner vand,hvorved pølsen tørrer.
 

Salami kommer af ordet salare,det italienske ord for saltning.Oprindelig betød salami saltet flæsk.Spege betyder salte og tørre.
 

Efter gammel skik spises spegepølse på brød i Danamark.I de Sydeuropæiske lande spiser man den tørrede pølse i tynde skiver som forret.
Kødet til salami er som regel svinekød og spæk.Oksekød,lammekød, hjortekød og andre kødblandinger er også brugt.

Kilde : Samvirke/Claes Benthien

Spise med Mormor

onsdag

FROSNE HINDBÆR UNDER MISTANKE

De seneste måneder er 30 danskere blevet smittet med leverbetændelse af typen Hepatitis A.Der er mistanke til importerede hindbær som smittekilde.
 

Fødevareinstituttet og Statens Serum Institut arbejder i øjeblikket tæt sammen på,at finde smittekilden,til den Hepatites,der har huseret siden oktober måned.
 

Opklaringsarbejdet besværliggøres af den omstændighed,at Hepatitis A først viser sig op til 50 dage efter,man er blevet smittet.

Ved hjælp af lagergennemgang, kasseboner og dankortoplysninger hos de implicerede,søger man at finde frem til inficerede bær.
 

Frosne hindbær tilrådes det at skylle godt og koge dem først.Det er vedtaget ved lov,at storkøkkener,restauranter m.m. skal koge frosne bær,før de serveres.

Kilde : FoodSupply

Spise med Mormor

tirsdag

FORBUD MOD HORMONTYGGEGUMMI

Forbrugerrådet mener ikke,at tyggegummi med hormoner har noget at gøre på det danske marked.De har gennemgået ingredienslisten på 37 pakker tyggegummi,hvoraf de 13 pakker er af mærket Mentos og indeholder BHA.
 

BHA er på listen over EU's hormonforstyrrende stoffer.Stoffet er tilladt,men forbrugerrådet ønsker det forbudt i Danmark.
 

Generelt er Forbrugerrådet af den opfattelse,at vi bør undgå alle produkter,der indeholder hormoner.Kun fødevarer og kosmetik er fuldt varedeklareret,hvilket gør det muligt for forbrugeren at vælge.
 

Producenten bag tyggegummiet, der sælges over hele verden,er hollandske van Melle og italienske Perfetti.

Kilde : FoodSupply

Spise med Mormor

mandag

NETTO HOLDER FOLK FOR NAR

Når Netto annoncerer med gode tilbud er det ofte uden hold i virkeligheden.Netto er meget slem til at love varer på tilbud,varer som oftest alligevel ikke er i butikken eller er det mon i virkeligheden partivarer i ganske få eksemplarer ?
 

Søndag den 17. december.Ti æg for 8 kr..Ved middagstid søndag beklagede man i Netto,ikke at have flere tilbudsæg før mandag.Samme butik mandag,igen beklages ikke at have flere æg før tirsdag.
 

Mandag i en nærliggende Netto butik.Man beklager ikke at have flere æg før tirsdag.En frisk kylling på 1200 g.Denne er også fløjet af hylderne.
 

Vrede aldrende husmødre,der åbenbart alle skulle have billige æg i Netto,stod stimlet sammen udenfor kasseområdet.Bemærkninger som,nu er det altså snart for galt og skal vi blive ved med at finde os i det,var at høre,da man gik ud.
 

Eneste oplivende moment m.h.t. æggene er den, at Fakta også har tilbud på æg i denne uge.6 æg for 6 kr.,flotte æg og der er masser af dem. Bravo Fakta.

Spise med Mormor

FRISKE FISK I LIDL

Lidl har et bredt sortiment af fisk,der alle kan tilberedes både koldt og varmet.Fisken er kontrollerede friske varer,som er udsøgte produkter fra havet.
 

Hver dag får Lidl friske forsyninger af mange slags fisk.Både danske og fisk fra globale farvande.Man støtter bæredygtigt fiskeri og fører ikke arter,der er truet af udryddelse.Alle fisk er MSC mærket.
 

Allerede hos leverandøren tjekkes kvalitet og mærkning af fisken og i butikkerne tjekkes for dato og kvalitet.God pris og friskhed indgår i forløbet.
 

Vælg f.eks. mellem laks,rødspætte og torsk,samt når lysten er der,fiskefars til en gylden fiskedelle.

Kilde : Lidl

Spise med Mormor

søndag

LAGKAGEHUSET TIL FYN

Nu får Fyn sit første lagkagehus i Odense.Faktisk åbner der to Lagkagehuse på Fyn.Til maj i Odense og 1. april i Middelfart.


Indtil nu er det kun omkring København og i Jylland,Lagkagehuset er repræsenteret.Kolding,Vejle,Sønderborg og Rødekro.I Åbenrå,Fredericia og Haderslev som Drive-in.


I Odense afløser Lagkagehuset Café Ulsted på Vestergade 1,lige midt i centrum i en flot bygning,hvor der er gode tilkørselsforhold og masser af gående trafik.


Sortimentet vil som i de øvrige butikker komme til at bestå af brød,kager,sandwich,salater og kaffe.Endvidere vil der i Odense være brunsvigere i butikken,noget der ikke er meget af i København.

Kilde : Fyens Stiftstidende

Spise med MormorMETALSTYKKER I SPEGEPØLSEN

Der er fundet metalstykker i en hjortespegepølse fra Carl Vollstedt Eftf. i Haderslev.
 


Pølserne,der har batchnummer 2347,en vægt på 250 g og holdbarhed til 29. juni 2013,er solgt i Rema 1000 butikker landet over.
 
Man bør ikke spise pølserne,men i stedet levere dem tilbage i butikken,hvor de er købt.

Kilde : TV2 Nyhederne

Spise med Mormor

lørdag

Måske snart pant på tyske dåser

Det kan meget vel være indenfor en oversluelig fremtid,danskerne skal til at betale dåsepant,når de henter øl og sodavand over grænsen.
 

Miljøministeriet står foran en aftale med tyskerne om at indføre pant på tyske øl og vand,der vil betyde,at samme pant som i Danmark,bliver lagt på øl tyske dåser.
 

Der arbejdes hårdt på sagen fra dansk side,men miljøminister Ida Auken venter lige med at udtale sig nærmere til der foreligger en aftale med tyskerne.
 

Danmark,Tyskland og de to delstater Slesvig-Holsten og Mecklenburg-Vorpommern arbejder sammen på projektet,men er endnu ikke blevet enige.
 

Samvirkende Købmænd tvivler på,det hele bliver til noget,men understreger,at det vil være positivt for danske butikker,om det gør.

Kilde : MetroExpress

Spise med  Mormor

fredag

NOMA FORBIGÅES IGEN

Danmark får ny tostjernet restaurant og Noma forbigås igen.
 

Endnu  en restaurant med to Michelinstjerner ser dagens lys i Danmark.Det er restaurant Gerania,der tildeles endnu en Michelinstjerne og altså ligger side om side med Noma.
 

Personalet på Noma er de sidste tre år blevet kåret som verdens bedste restaurant ved verdensmesterskaberne i San Pellegrinos The Worlds 50 Best Restaurant Awards.Men altså ikke nok til en tredje stjerne.
 

Restaurant Noma var for nylig involveret i en grim madskandale,hvor en række gæster blev syge af at spise i restauranten.
 

Restaurant Kadeau på Christianshavn får, som den eneste nye danske restaurant i Guide Michelin, en stjerne.

Kilde : MetroExpress

Spise med Mormor

torsdag

TA' PÅ CHOKOLADE-TOUR I TORVEHALLERNE

Chokoladeweekenden i Torvehallerne den 22. - 24. Marts,tilbyder alle med lyst og smag for chokolade i alverdens sammenhæng,at deltage på en tour gennem chokoladens univers.
 

Stadeholderne lover at gøre dig blød i knæene med en chokolade-Tour rundt i Torvehallernes mekka på Isreals Plads.
 

Chokoladens smagsunivers fra sødt til salt - fra koldt til varmt.Ni delikate destinationer tilbyder chokoladesmagning i forskellige spændende varianter.

  • Bagt fisk med chokolademole,rullet i salat med et twist af lime
  • Chili com carne med chokolade
  • Chokoladeøl fra Herslev Bryghus
  • Et brud økologisk,hvid chokolade med lakrids
  • Chokoladebagværk
  • En kop varm chokolade
  • En kugle chokoladens på rismels eller alm. Mælk
  • En godtepose med fyldte chokolader
  • Frossen chokolademousse

Chokolade-Touren koster 100 kr.

Adressen er : frederiksborggade 21, 1360 København K

fredag 22. marts 2013 kl. 10:00 - 20:00
Billetten ombyttes til et klippekort i TorvehallerneKBHs café, Un Mercato ved chokoladetourens start.
billetter á 100,00 kr.
lørdag 23. marts 2013 kl. 10:00 - 18:00
Billetten ombyttes til et klippekort i TorvehallerneKBHs café, Un Mercato ved chokoladetourens start.
billetter á 100,00 kr.
søndag 24. marts 2013 kl. 10:00 - 17:00
Billetten ombyttes til et klippekort i TorvehallerneKBHs café, Un Mercato ved chokoladetourens start.
billetter á 100,00 kr.

 

Køb billetter her

Spise med Mormor

onsdag

Dansker er verdensmester i sushi

World Sushi Cup,der netop er afholdt i Japan,kunne præsentere en dansk sushikok som vinder.
 

Pepe Anevski fra den københavnske restaurant Umami har netop vundet World Sushi Cup 2013.
 

Pepe Anevski overhalede 17 andre deltagere og blev altså nr. et med en samlet sejr i konkurrencen.Temaet var "Den første".
 

Det er en forudsætning for at deltage i konkurrensen, at man har haft mindst fem års erfaring som chefkok inden for sushiområdet.

Kilde : Foodsupply

Spise med Mormor

tirsdag

VÆRSTE MADSKANDALER I DANMARK SIDEN 2005

Her er de værste madskandaler i Danmark siden 2005.
 

I 2005 var et parti polske hindbær skyld i mindst fem dødsfald,medens mere end 1000 personer blev syge.Hindbærrene var sandsynligvis vandet med kloakvand i Polen.
 

I 2006 solgte firmaet Thulin Kød Engros i Roskilde råddent kød.Fusk med datomærkningen og salg af tonsvis af råddent kød til restauranter.
 

Super Best gjorde sig bemærket i 2009,da man fra en stikprøvekontrol i 20 SuperBest butikker, fandt omfattende snyd med datomærkning,samt at der var blandet gris i lammekødet.
 

I 2010 var den gal med Vakka Kød i Slagelse.Her blev kødet ommærket så det fremstod som værende dansk,medens det i virkelighed kom fra udlandet.
 

I 2011 rullede skandalen i Nordeuropa.En række mennesker blev syge af den farlige tarmbakterie,VTEC,efter restaurationsbesøg.Bakterien kom til at koste omkring 50 mennesker livet i Tyskland og Sverige.
 

Den seneste skandale,vi netop har stået i,handler om,at oksekødet i en række færdigprodukter,i virkeligheden er hestekød. Produkter der stammer fra Rumænien, har foreløbig ramt Storbritanien,Frankrig,Irland,Sverige og Danmark.

Spise med Mormor